Pasjonaci wina wiedzą o nim wszystko, ale swoją wiedzę zdobywają zazwyczaj z książek, co zajmuje wiele czasu. Owszem, jeśli coś robimy z pasją to nie zauważamy jak dużo czasu nam to zajmuje. Ale nie trzeba poświęcać długich lat, aby zostać specjalistą i znawcą win.
Wystarczy się zapisać na kurs sommelierski, gdzie pod okiem profesjonalistów zdobędziemy odpowiednią wiedzę i będziemy mogli przystąpić do egzaminu, aby ubiegać się o tytuł Mistrza Sommelierów. Taki kurs podniesie przede wszystkim nasze kwalifikacje zawodowe i da możliwość znalezienia pracy w najlepszych restauracjach.

glasses-1036424_1280
Oczywiście zapisując się na kurs, musimy być przygotowani na to, że czeka nas sporo nauki. Niestety również tej czysto teoretycznej. Zanim przystąpimy do praktyki, musimy sobie przyswoić chociaż minimum potrzebnej wiedzy. Tutaj dowiemy się w jaki sposób degustować i podawać wino, a także jak odpowiednio dopasować alkohol do konkretnego dania. Poznamy sposoby produkcji win a także zasad obsługi klienta. A to tylko niektóre elementy, jakie musimy opanować bezbłędnie, aby przejść do praktyki.
Część praktyczna, która polega na kelnerskiej obsłudze klientów jest znacznie trudniejsza do opanowania niż wiedza teoretyczna. Tutaj w życie wprowadzane są wszystkie zasady poznane w części teoretycznej. Nie można niczego pominąć ani o niczym zapomnieć. Kto przez to przeszedł, może poświadczyć, że zadanie wcale nie jest proste. Można powiedzieć, że dopiero teraz zaczynają się schody. Musimy podawać odpowiednie wino w odpowiednim kieliszku, pamiętać o tym, aby serwowanie zaczynać on odpowiedniej osoby. Dalej musimy uwzględnić odpowiednią temperaturę wina. Klienci nie mogą nas zaskoczyć żadnym pytaniem — na każde musimy dać szybką i prawidłową odpowiedź. W głowie musimy mieć również uporządkowany obraz wszystkich win, ich smak i aromat. Taka wiedza przyda się, jeśli klient poprosi nas o polecenie wina do konkretnej potrawy. Są przecież wina, które pasują do ryb, inne do drobiu, a jeszcze inne do słodkich deserów, a kelner musi o tym wiedzieć.
Jeśli chcemy zostać specjalistami w dziedzinie wina, możemy pomyśleć na poważnie o kursie sommelierskim. Może się okazać, że kurs będzie początkiem naszej nowej kariery lub będzie czynnikiem, który wpłynie na większe dochody w naszej restauracji. Klienci z pewnością docenią fachową wiedzę i profesjonalizm pracowników.